Fer una mudança sense estrès

Canviar de llar i haver de fer una mudança és un canvi en majúscules. Et donem algunes recomanacions per viure-la sense estrès.

Canviar de llar és emocionant però, de vegades, la il·lusió del trasllat es pot veure matisada per la feina titànica de buidar la casa antiga i portar-ho tot a la nova. Pots acabar exhaust i la vida no s’atura. Durant la mudança, hauràs de seguir amb les teves obligacions diàries i el resultat és d'un alt risc d’estrès.

Vegem aquests consells per que l’experiència de mudar-se resulti menys estressant.

 • Paciència i actitud positiva De ben segur que durant el trasllat hi haurà contratemps i no tot anirà com tu voldries, però amb una bona actitud tot anirà millor. Intenta prendre’t les coses amb calma i optimisme.
 • Planifica la mudança L’experiència de canviar de casa serà més positiva com millor l’hagis organitzat abans de començar. Exactament igual que en el cas de les reformes, l’experiència serà menys estressant com més hagis treballat abans de portar-la a terme.
 • Tria un bon moment Una de les claus per viure una mudança més agradable és mirar el calendari i escollir bé el moment de fer-la. Val la pena agafar-se uns dies de vacances, o fer coincidir el trasllat amb una època de l’any on tinguis menys feina. I no oblidis que si ets un treballador assalariat et correspon un dia lliure per fer la mudança, que a més és remunerat.
 • Condiciona la casa abans de fer el trasllat Aprofita el trasllat per fer les reparacions i actuacions mínimes necessàries a la teva nova llar. Si has de canviar el panys, fer una neteja a fons, pintar, millorar la instal·lació elèctrica, canviar el terra, posar finestres d’alumini o radiadors, sigui el que sigui, millor fer-ho amb la casa buida. No oblidis tampoc prendre bé les mides de la nova casa per assegurar-te de que hi caben els mobles que vols traslladar.
 • Menys és més Aprofita l’excusa del trasllat per desfer-te de tot allò que no necessites. La llista de coses que anem acumulant al llarg dels anys és inacabable. La majoria acaben enterrades en un calaix o en un altell. Una mudança és la teva gran oportunitat de començar la nova etapa amb menys objectes. Més lleuger d’equipatge.
 • Contracta professionals Si t’ho pots permetre, contracta amb prou antelació els serveis d’una empresa de mudances, o el d’alguna empresa de transport que et faciliti el trasllat. Encara que et converteixis al minimalisme i aprofitis la mudança per desfer-te de molts dels teus objectes, hauràs de moure molts quilos de pes i difícilment ho podràs fer sense suport extern.
 • Empaqueta amb ordre Quan et posis a guardar els teus objectes fes-ho amb criteri, numerant les caixes i redactant un inventari amb el contingut de cada caixa. Protegeix els objectes delicats per evitar trencadisses. Tingues especial cura amb els objectes de valor, com joies, rellotges, documents i obres d’art. Excepte en el cas d’alguns quadres i escultures, els objectes de valor normalment ocupen poc espai i val la pena que els portis tu personalment.
 • Visita el teu nou barri o població Per preparar el terreny dels canvis que implica una mudança t’anirà bé fer un o més passeigs pel teu futur barri. Veure on podràs fer la compra, on està la farmàcia, pensar en quins itineraris faràs per anar a treballar o com portaràs els fills a l’escola, et pot ajudar a reduir l’estrès que implica canviar de casa.

Si et toca fer una mudança i segueixes aquestes recomanacions de ben segur que l’experiència serà més positiva i el risc d’estrès més limitat.

Text escrit per eduardconti.com

 • No caiguis en la trampa del Dia D Tota mudança té un dia clau en el qual es traslladen els mobles i les desenes de capses de cartró amb totes les teves coses. Per això l’estatut dels treballadors et concedeix un dia per fer el trasllat. És normal atorgar-li molta importància a aquest dia, però una mudança no s’acaba amb el transport d’objectes del punt A al punt B. La mudança es completa quan tornes a la quotidianitat a la teva casa nova, encara que et quedin algunes caixes de cartró per obrir. Per això, un cop fet el traslladat el Dia D, val molt la pena disposar de més dies per posar els mobles al seu lloc, tenir els estris de cuina en ordre, guardar la roba i tenir la casa en condicions.
 • Fes un trasllat ràpid Haver triat un bon moment i tenir la nova casa a punt et permetrà fer la mudança en un espai més curt de temps. Per contra, si el trasllat s’allarga perquè no t’has creat el temps suficient per fer-lo en condicions, la situació de provisionalitat i la sensació de viure entre caixes de cartró i mobles amuntegats et generaran més estrès. Si no poses límits, una mudança pot arribar a durar mesos - inclús anys - fins que no la donis per completada.
 • No et lesionis En una mudança es concentren gran quantitat d’activitats de risc físic, no només per l’excés de pes, sinó també per l’ús d’escales, el contacte amb instal·lacions elèctriques i la manipulació d’eines diverses. Durant el trasllat, a més de limitar l’estrès, pren mesures de prevenció per no fer-te mal.

Si et toca fer una mudança i segueixes aquestes recomanacions de ben segur que l’experiència serà més positiva i el risc d’estrès més limitat.

Text escrit per eduardconti.com