Contracta els subministraments de
la teva nova casa

Ja has trobat la teva nova casa o el teu pis de lloguer i ara has de donar d'alta els subministraments bàsics: electricitat, gas, aigua i telecomunicacions. Abans de contractar res, has de saber quin tipus de consum realitzes amb cada subministrament per contractar la tarifa que millor s'adapta a tu.

Et deixem les preguntes bàsiques que has de fer-te sempre abans de signar un contracte amb una comercialitzadora de llum, aigua, gas o telefonia.

Quins subministraments necessites en la teva nova llar?

Encara que sembli obvi, primer, pensa què necessites. Per exemple, vols tenir línia de telèfon fix o prefereixes dades, o tots dos? La llum i el gas es poden contractar amb una mateixa companyia. Les noves tarifes de lliure mercat que s’anuncien com "Tarifes planes" et permeten unir productes a la factura (llum i gas, per exemple) amb la promesa que el conjunt et surti més barat.

Si la companyia et proposa un pla combinat, primer fes comptes i comprova si realment estalviaràs o pagaràs més. Algunes empreses afegeixen serveis addicionals als contractes de gas i llum. Per exemple, en el gas, la revisió anual de la instal·lació o el seu manteniment. Encara que poden significar descomptes el primer any, a llarg termini, encareixen la tarifa.

Quin tipus de client ets?

Si ja tens clar què necessites (tarifa de llum, gas o combinada, telèfon fix, dades o ambdós), ara has de enfocar-te en el tipus de client que ets. A quines hores del dia ets a casa? Quin ús faràs del telèfon i les dades? Gastes més llum els caps de setmana o a la nit?

Hi ha diferents tarifes en funció de si ets un particular o una empresa o pime. Dins de cada grup hi ha també diferents tarifes en funció del teu perfil, amb versions d'estalvi per tenir en compte. Per exemple, dins de les tarifes de llum hi ha la modalitat amb discriminació horària per als que consumeixen més de 20 h a 8 h. Per contractar el gas, cal saber el teu consum anual. Així doncs, quin tipus de consumidor ets? Tens condicions especials a casa?

Què t'ofereix el mercat?

Abans de contractar res, llegeix, informa't, pregunta, fes servir comparadors a internet. El mercat és viu, constantment les companyies introdueixen canvis, noves formes de tarifar, es creen noves normatives i impostos. Les empreses comercialitzadores llancen noves ofertes adaptades als canvis del mercat i als usos i hàbits de consum més freqüents.

Disposar de tota aquesta informació sobre tu mateix, del que t'ofereixen les companyies i de la situació actual del mercat, és fonamental per triar la millor tarifa per a tu, la que sigui més d'acord al teu perfil de consum, amb l'objectiu de no pagar més.

Llum
Quina és la millor tarifa per a tu?
Veure més

Com tenir llum en un habitatge

Per donar d'alta la llum el primer que has de tenir clar és la potència que necessites i després el tipus de tarifa més convenient. La potència representa el nombre d'aparells que pots connectar alhora. És un cost fix, així que és interessant ajustar-la al màxim per no pagar més. Actualment, la potència contractada per una família mitjana és de 4,6 kW.

Pots escollir entre tres grans grups de tarifes:

 • L'oferta regulada, que tarifica un preu diferent cada hora i cada dia.
 • La clàssica, en aquest cas, pagues un preu fix pel kWh.
 • La plana, pagues tots els mesos la mateixa quota i al final de l'any es compensa el volum consumit amb el volum que hagis contractat. Si has gastat més del que preveies, l'última quota serà molt més alta. En cas de consumir menys, la companyia no et retornarà la diferència.

Escollir una o altra depèn del teu perfil de consum. Així, per exemple, la tarifa per hores es pressuposa la més econòmica per estar regulada. Per tant, si agafes el costum de mirar cada dia quines són les hores més econòmiques, t'interessa. Ara bé, has de saber que aquesta modalitat es veu afectada per les oscil·lacions del mercat, de manera que es pot disparar, tal com succeeix els primers mesos de l'any. Per evitar-ho, la tarifa clàssica és la solució, ja que el preu de l'energia es congela durant un any.

Les dues opcions són bones si les teves finances estan sota control. No obstant això, si el teu salari no és estable, potser la tarifa plana sigui la més adequada, ja que sempre pagaràs el mateix. Però, compte, aquesta modalitat només és apta per a consumidors molt controladors, ja que, en cas de superar el volum contractat, l'energia costa més del doble que amb una tarifa clàssica.

Amb el tipus de tarifa triada i la potència en ment, ja pots donar d'alta la llum. Hauràs de tenir a mà:

 • El Codi Universal del Punt de Subministrament o codi CUPS, que identifica el punt de subministrament. Si és la primera vegada que l'habitatge disposa de subministrament de llum, la distribuïdora de la zona te’l facilitarà.
 • El Certificat d'Instal·lació Elèctrica o butlletí elèctric, que és un document oficial expedit per un tècnic que certifica que la instal·lació compleix amb la normativa. Té una validesa de 20 anys. El necessitaràs si has de donar d'alta la llum per primera vegada a la teva casa d'obra nova, si vols canviar la instal·lació elèctrica de monofàsica a trifàsica, si vols pujar la potència contractada. Si compres un habitatge de segona mà, comprova que el document estigui vigent.
Gas
Contracta la millor tarifa, segons consum.
Veure més

Afegir gas natural

Si necessites gas a casa i no vols recórrer a les bombones de butà, pots sol·licitar l'alta del gas natural. O bé la companyia distribuïdora local et proporcionarà un instal·lador autoritzat o bé pots contactar-lo tu mateix amb un de confiança. T’han de lliurar un certificat d'instal·lació un cop finalitzada.

Si es tracta d'una casa, el cost de la instal·lació dependrà de les característiques i del tipus d'instal·lació, entre d'altres factors. Et recomanem que t'informis bé abans de procedir.

Si es tracta d'un pis, avui tots els edificis compten amb la instal·lació bàsica de gas natural, de manera que només hauràs de demanar a la companyia que instal·li l'escomesa fins al teu habitatge en el moment que contractis la tarifa. L’escomesa és la connexió entre la xarxa distribuïdora principal i la instal·lació receptora de cadascun dels habitatges o immobles.

En funció de la comunitat autònoma, pagaràs un preu o un altre pels drets d'alta, amb diferències significatives. Així, per exemple, mentre a Andalusia assumiries 72 euros per a una instal·lació d'3.1; a Galícia, la factura puja fins als 107 euros.

Les grans companyies de llum són les que també es reparteixen el mercat de gas natural a Espanya: Iberdrola, Gas Natural, Endesa, EDP i Viesgo. El mercat té altres opcions a nivell local i petites comercialitzadores de llum com HolaLuz o Fenie.

Les tarifes de gas varien en funció del consum anual, és a dir, es divideixen en funció dels kWh consumits per any:

 • Tarifa 3.1: més de 5.000 kWh / any. Es coneix com TUR1, té un fix bastant baix, tot i que un cost variable de kWh / any més alt que la modalitat superior.
 • Tarifa 3.2: menys de 5.000 kWh / any. Per als que tenen un consum molt alt, ja sigui perquè és un habitatge gran o bé perquè tenen calefacció central. Al mercat regulat es diu TUR2, té un preu kWh / any més baix, encara que el terme fix és el doble que la TUR1.

Com puc saber quant gas consumiré en un any?

Diversos factors poden influir en el consum anual de gas. Aquí hi ha els més rellevants:

 • La mida de l'habitatge, ja que no és el mateix viure en un pis de 60 m2 que en una casa de tres plantes.
 • La situació: viure al centre d'una ciutat, a la muntanya, a la costa o a l'interior també influeix en el consum del gas.
 • El nombre de persones que viuen a l'habitatge.

Ja veus que el teu consum anual de gas no només depèn de quantes vegades encenguis la calefacció o quantes dutxes d'aigua calenta et facis.

Compra col·lectiva d'energia

Per contractar la llum i el gas també existeixen les compres col·lectives d'energia, afavorides per organitzacions de consumidors amb l'objectiu d'aconseguir preus molt més baixos que els del mercat. Funcionen com una subhasta inversa, és a dir, guanya l'empresa comercialitzadora que ofereix l'energia al menor preu a totes les persones inscrites. Aquest mètode és habitual en la majoria de països d'Europa.

Aigua
Quin cabal necessites pel teu estil de vida?
Veure més

Donar d'alta l'aigua

En la mateixa línia que els anteriors serveis, en el cas de l'aigua la variable que cal tenir en compte és el cabal que vols rebre. Aquí has ​​de tenir present les característiques del teu habitatge, quantes persones hi viuen i el teu estil de vida. Abans de contractar, informa't sobre quin és el cabal que necessites en base a aquests paràmetres.

També hi ha diferències de preu en funció de la comunitat autònoma, tant en el cost com en la documentació a aportar. En aquest aspecte, és habitual és que et demanin el contracte de lloguer o escriptura de l'habitatge i la cèdula d'habitabilitat.

Al costat del contracte de subministrament d'aigua, hauràs d'adquirir i mantenir un equip de mesura homologat per una empresa especialitzada. Un cop realitzada la contractació, si el teu habitatge té connexió d'aigua, només cal col·locar-hi el comptador.

Telefonia i internet
Quin tipus de línia necessites?
Veure més

Sumar les telecomunicacions

En les telecomunicacions no influeix la comunitat autònoma ni hi ha taxes especials. Pots contractar unes tarifes o altres en funció de la cobertura que arribi a la teva zona, sense més documentació que les teves dades personals i el número de compte. Ara bé, hi ha un parell de conceptes que potser et toqui assumir i que no es reflecteixen en les ofertes.

 • El cost d'alta: si necessites un número de telèfon nou, és possible que hagis de assumir aquest suplement. El preu de l'alta sol ser d'uns 60 euros, tot i que pots esquivar amb algunes promocions online.
 • La instal·lació: malgrat que la majoria de companyies diuen incloure-la de forma gratuïta, no sempre és així. El cost de la instal·lació pot superar els 150 euros quan es tracta de fibra òptica. En el supòsit d'estar inclosa, comportarà una permanència d'entre 3 i 12 mesos, en funció de l'operadora.

Abans de contractar, és interessant pensar en la tecnologia i en la seva ubicació a la nostra llar. Per exemple, en el cas de l'ADSL és vital situar bé el router per no perdre velocitat. Per aconseguir-ho, l’has de situar prop del lloc on tinguis l'aparell a connectar (l’ordinador, la televisió...). Amb la xarxa WiFi també és important una bona situació, ja que les parets, mobles i, fins i tot, les cortines poden reduir la velocitat de connexió.

Si et decantes per la fibra òptica, la velocitat no serà un problema. Ara bé, en aquest cas la instal·lació l'haurà de fer un tècnic de la companyia i implica fer forats per passar el nou cable des de la façana. Per tant, com aquest cable és més sensible, pensa bé on vols el router per intentar que l'instal·lador el posi en la millor ubicació possible.

Com sempre, abans de llançar-te a la primera oferta d'internet, és important preguntar quins costos t’aplicaran.