Quant em costaria viure aquí?

A més del preu de l'habitatge, considera el que et costarà viure en un determinat barri o població.

Quan estàs pensant en canviar d’habitatge i estudies la despesa que et tocarà afrontar, acostumes a centrar-te en el preu de compra o lloguer de l’habitatge. Possiblement preveus despeses en mobiliari i electrodomèstics i, en el cas de comprar, també tens en compte les despeses de compravenda i les possibles reformes. Un cop fets els números grossos, i d’acord amb les teves possibilitats econòmiques, sabràs quin pressupost pots dedicar a la compra o el lloguer.

A més, quan et planteges canviar d’habitatge, també cal que tinguis en compte les implicacions econòmiques de viure en un determinat barri o població. Està clar que la consideració principal que faràs serà el preu de l’habitatge, sigui de compra o de lloguer, però no t’oblidis de considerar també el benestar i l’estalvi que pot representar per a tu viure en una zona on tinguis a prop la feina, escoles, transport públic, centres de salut, on el cost de la vida et permeti cobrir les teves necessitats, els carrers siguin segurs i no estiguis massa lluny de la família i els amics.

El barri o població on acabis residint és important per al teu benestar i per a la teva economia. No te un impacte immediat, però amb el pas del temps pot arribar a ser significatiu i inclús qüestionar la teva decisió.

Et proposem una llista de temes que t’hauries de plantejar abans de triar a quin barri o població vols buscar el teu futur habitatge

 • Cost de la vida És important que el teu nivell d’ingressos et permeti viure amb tranquil·litat i cobrint les teves necessitats. Els preus de compra o lloguer dels habitatges varien molt entre barris i poblacions i també varien els preus dels béns de consum, com l’alimentació i el comerç en general, els subministraments com l’aigua o els impostos municipals.
  És rellevant, perquè quan tries un lloc on viure els teus ingressos no varien - en la majoria de casos no canviaràs de feina -, però les teves despeses sí ho poden fer.
 • Valor de l’habitatge Comprar un pis o una casa és una de les grans inversions que faràs a la teva vida. Per tant, convé que estudiïs en quina situació es troba el mercat immobiliari a la zona que t’interessa: els preus actuals, la demanda existent, el temps de venda, i també si hi ha algun factor que en el futur pugui beneficiar aquella zona, com l’arribada del metro a un barri o la instal·lació d’empreses tecnològiques en una població determinada.
  Si en el futur has de posar l’habitatge a la venda, haver comprat a un bon preu i haver encertat la zona haurà fet créixer més el valor de casa teva.
 • Transport En el moment de triar un lloc on viure, és fonamental que tinguis en compte el temps i diners que hauràs de dedicar a desplaçar-te des de casa a la feina, l’escola o la zona comercial on realitzis les teves compres.
  Si pots fer tot això a peu i en poc temps, l’estalvi econòmic serà majúscul i guanyaràs temps per a tu. Si no et pots desplaçar caminant, però estàs connectat amb una bona xarxa de transport públic - a prop de parades de tren, metro, bus o tramvia -, trigaràs més o menys temps però no et costarà massa diners.
  Per contra, si en el teu dia a dia necessites desplaçar-te en vehicle privat, la despesa en temps i diners pot arribar a ser important i fins i tot fer-te qüestionar la decisió d’haver escollit viure en un barri o població determinat. No oblidis tampoc la despesa que suposa pagar cada mes una plaça de pàrquing, si vius en un indret on resulta difícil estacionar el teu vehicle al carrer.
 • Proximitat amb el teu entorn social Si vols viure a prop de la família i els amics, aquest és un factor a tenir en compte a l’hora de triar una zona on viure.
  La vida social és molt important per al benestar de les persones. Sobretot si tens fills petits o previsió de tenir-ne en un futur no molt llunyà, tenir a prop la família et pot resoldre molts problemes logístics i et pot estalviar bastants diners en cangurs.
 • Serveis de salut Tenir a prop de casa un centre d’atenció primària o un hospital és important en totes les etapes de la vida, especialment si tens fills petits o ets una persona gran, i és quelcom que proporciona tranquil·litat i qualitat de vida. Però també et pot fer estalviar la contractació d’una mútua sanitària o evitar-te desplaçaments. Normalment, la millor dotació de serveis de salut es concentra en les àrees urbanes.
 • Escoles Si tens fills en edat escolar, la proximitat d’escoles és un element essencial en la tria d’un habitatge. La proximitat entre la casa i l’escola és sinònim de comoditat i suposa un estalvi de temps i diners.
 • Seguretat Les estadístiques de criminalitat indiquen diferències importants entre barris i municipis. La seguretat és quelcom que varia al llarg del temps i està condicionada per elements estructurals com la situació econòmica del país, el grau de cohesió social o les polítiques de prevenció.
  També per elements més pràctics com la tipologia d’habitatge - no és igual la sensació de vulnerabilitat en una casa unifamiliar que en un pis -, l’afluència de persones als carrers, l’enllumenat públic o la proximitat del transport públic, que poden aportar una major sensació de seguretat als vianants.
  La seguretat té implicacions econòmiques perquè et pot empènyer a instal·lar sistemes d’alarma o invertir en reforçar panys, portes i finestres per sentir-te més segur.

Text escrit per eduardconti.com