Consells per negociar
el preu d'un habitatge

Et donem les claus per poder negociar bé el preu que vols pagar per la teva nova casa.

Una bona compra d’habitatge comença abans d’iniciar la recerca de pis o casa. És necessari tenir molt clars un conjunt d’aspectes que són els fonaments d’una bona operació. Aquesta s’acaba quan negocies un preu que no comprometi la teva economia present i futura amb la part venedora. Et donem les claus per poder negociar bé el preu que vols pagar per la teva nova casa abans de buscar-la i quan ja l'has trobada.

Abans de començar a buscar casa teva, tingues en compte aquests aspectes que t'ajudaran a saber quin preu pots pagar i com negociar-lo.

Coneix la situació del mercat immobiliari

 • L’oferta, la demanda i el preu de l'habitatge es veuen molt condicionats per alguns factors que convé tenir presents si decideixes comprar un habitatge. El mercat immobiliari depèn molt del context econòmic, la situació econòmica de les persones, l’accés al crèdit i el marc legal.
 • Quan tots aquests elements es posen a favor, hi ha més operacions de compra-venda, es concedeixen més hipoteques i creixen els preus. Per contra, quan alguns d’aquests factors no acompanyen - crisi econòmica, precarietat laboral, dificultats de finançament o augment d’impostos - cau la demanda i es moderen els preus. Per tant, si hi ha poca demanda tindràs més capacitat de negociar el preu.
 • Informa-te’n, consulta les fonts oficials, parla amb experts, llegeix sobre el tema... El mercat sempre està canviant i és important que ho sàpigues perquè això condiciona la teva estratègia en la negociació del preu.

Fixa't un pressupost

 • El preu sempre l’has de posar tu, perquè només tu coneixes a fons la teva situació econòmica i les teves possibilitats.
 • Fixa un pressupost que puguis assumir, que inclogui el preu de l’habitatge, les despeses corresponents (aproximadament un 15% del preu de compra) i un pressupost addicional per a reformes i mobiliari en cas que sigui necessari.
 • No subestimis les despeses que hauràs d’afrontar, ni aprofitis per inflar el finançament necessari sense motiu.
 • Si demanes una hipoteca, has de tenir molt clar quina despesa mensual podràs assumir sense posar en risc la teva economia personal o familiar. La recomanació habitual és que l’import de la quota no superi el 30% dels ingressos mensuals.

Parla amb el banc

 • En paral·lel al pressupost fixat per tu, parla amb el teu banc per conèixer la teva capacitat de finançament. Un cop la sàpigues, demana totes les opcions de finançament possibles i les respectives simulacions per conèixer quina quota mensual et tocaria pagar en cada cas.
 • Com menor sigui la durada del préstec, millor per tu, perquè pagaràs menys interessos encara que les quotes siguin més elevades. El banc t’oferirà bonificar-te les quotes hipotecàries amb la contractació de diversos productes. Estudia si et compensa i t’interessa, i sobretot suma-ho tot al cost mensual de les quotes.
 • Quan tinguis tota la informació, compara les condicions del teu banc amb les d’altres bancs. Una hipoteca és un deute que assumiràs durant dècades i que suposa la despesa mensual més important a la majoria de llars. Analitza-ho a fons.

Estudia la zona que t’interessa

 • Un cop tinguis clar el teu pressupost, podràs escollir la zona. És fonamental que estudiïs molt bé el mercat a la zona concreta que has triat, perquè no sempre coincideix amb el context general del mercat immobiliari.
 • Estudia els preus d’habitatges del teu gust i esbrina també si s’estan fent moltes o poques operacions. Com menor sigui la demanda, més poder tindràs a l’hora de negociar.

Text escrit per eduardconti.com

Quan ja hagis trobat casa teva, tingues en compte aquests aspectes que t'ajudaran a saber quin preu pots pagar i com negociar-lo.

Controla les teves emocions

 • Les decisions econòmiques irracionals són molt freqüents, costen poc de prendre, i algunes vegades molt més de superar.
 • Cal estar molt alerta. Sobretot quan "t’enamores" d’un pis i t’oblides d’aspectes tan importants com el pressupost i les teves necessitats reals. No prenguis decisions precipitades, ni et deixis pressionar per ningú. Sigues pacient.

Compra al teu preu

 • Recorda que t’has pres el teu temps per fixar un pressupost i estudiar la teva capacitat d’endeutament. No te n’apartis. Convé recordar que fer una bona compra depèn de comprar al preu adequat.
 • Quan facis una oferta, fes-la a la baixa, perquè et quedi recorregut fins al "teu preu" i puguis seguir negociant amb la part venedora sense excedir-te del teu pressupost.

Salta les barreres psicològiques

 • Si disposes de pressupost per comprar un habitatge de 190.000€, no et limitis a buscar-ne per sota dels 200.000€. Alguns venedors posen el seu pis a la venda per 210.000€ però poden estar disposats a vendre’l per menys.
 • En el mercat actual, molts venedors fixen un preu de venda un 20% superior al preu de mercat. En aquest cas, podries acabar comprant per 175.000€ un immoble que el seu propietari havia tret al mercat per 210.000€.

Genera confiança

 • En tota negociació, és fonamental transmetre respecte, seguretat i confiança a l’altra part. En aquest cas, davant l’agència immobiliària i el propietari/a.
 • Una actitud positiva et pot donar un avantatge respecte d’altres compradors, mentre que una actitud negativa et pot perjudicar. Naturalment, les emocions també interfereixen en les decisions de la part venedora.

Utilitza la teva creativitat

 • Moltes negociacions encallades arriben a bon port gràcies a una idea d’una de les parts. Potser has calculat invertir 190.000€ en comprar un habitatge i 20.000€ en reformes i mobiliari, i la part venedora no vol baixar el preu de 200.000€.
 • Ofereix-li el preu que demana a canvi de que realitzi reparacions i et deixi electrodomèstics o mobiliari per valor de 10.000€. A efectes pràctics, tu t’hauràs mantingut dins el teu pressupost i l’altra part creurà haver complert el seu objectiu de vendre per 200.000€.

Text escrit per eduardconti.com