Fer reformes i no morir en l'intent

Et donem algunes recomanacions a tenir en compte abans i durant el procés de reformar casa teva.

Està comprovat que fer obres és una de les principals causes d’estrès, perquè alteren la teva vida quotidiana, acostumen a allargar-se més del previst i molt sovint acaben costant més diners dels que havíem pressupostat. En resum, és un projecte que comença com una il·lusió però pot acabar convertint-se en un malson.

Llegeix aquestes recomanacions amb atenció, t’ajudaran a viure l’experiència de fer reformes d’una manera més agradable.

  • Sigues pacient Que les teves ganes de començar les obres o complir el calendari que havies previst no et facin prendre decisions precipitades. Tot el temps que dediquis a analitzar a fons les teves necessitats, definir el projecte de reforma i elaborar un pressupost detallat serà la millor inversió. No permetis que cap operari entri a treballar a casa teva sense tenir totalment tancat el projecte de reforma i el pressupost.
  • Per què vols fer la reforma? Fer una reforma suposa una inversió important de temps i diners i sabem que pot ser molt estressant. Així, no és el mateix reformar l’habitatge on vius, que reformar-lo per posar-lo a la venda o de lloguer. En el primer cas, prioritzaràs els teus gustos i necessitats personals. En el segon, hauràs de fer una reforma més impersonal.
  • Pensa què necessites Si has pensat en fer una reforma, serà perquè vols canviar els banys, la cuina, posar finestres d’alumini, un terra nou, pintar, actualitzar les instal·lacions d’aigua, llum i calefacció, o inclús modificar la distribució de l’habitatge. Encara que contractis els serveis d’un arquitecte o interiorista, comença a planificar la reforma fent una llista de les teves necessitats i de les millores que necessita el teu habitatge, perquè ningú no les coneix millor que tu.
  • Fixa el teu pressupost Procura no excedir-te en els diners que dediquis a la reforma, fixa un pressupost que la teva situació econòmica puguis assumir. Si veus que no pots fer de cop tot el que volies, abans de demanar un crèdit al banc, planteja’t reformar el teu habitatge per fases. Treballa amb un pressupost tancat, que inclogui el detall de totes les despeses, i afegeix-hi un 10% per despeses no previstes. D’aquesta manera evitaràs sortir-te del pressupost i, si fas tan bé la feina que no hi ha imprevistos, t’hauràs estalviat un 10%.
  • Contracta un professional: Especialment en el cas de les reformes integrals, és molt recomanable contractar els serveis d’un arquitecte o interiorista que redacti el projecte de reforma. Molt millor si es tracta d’un professional recomanat, per evitar sorpreses. Si fa bé la seva feina, s’ocuparà de traslladar les teves necessitats al projecte, aportarà bones idees, es relacionarà amb els industrials, t’ajudarà a controlar el pressupost i dirigirà les obres. Si estàs en bones mans, seran uns diners molt ben invertits que veuràs en el resultat final de la reforma.
  • Compara preus Tant si vols tancar un pressupost amb una sola empresa que s’encarregui del projecte i l’obra, com si contractes projecte i obra per separat, o treballes amb diversos proveïdors (interiorista/arquitecte, paleta, lampista, pintor, ferrer, fuster, compra de materials, etc), és important que demanis més d’un pressupost per poder comparar preus i negociar. Això és important no només pel preu, sinó per la tranquil·litat d’haver fet una bona elecció després de comparar entre varies opcions.
  • Protegeix-te amb contractes: Signa contractes on hi figurin els pressupostos detallats, calendari d’entregues, qualitats i condicions de pagament, així com clàusules de penalització per incompliment. Demana als teus proveïdors que annexin al contracte l'assegurança de responsabilitat civil, així com els certificats d’estar al corrent de pagament amb l’Agència Tributària i la Seguretat Social. Es tracta de documentació requerida habitualment a les empreses del sector de la construcció.
  • Genera un bon ambient Si confies en les persones a qui has encarregat la feina, els has de transmetre respecte, seguretat i confiança. Sigues exigent amb la qualitat dels treballs, defensa el teu pressupost i el calendari de la reforma, però no perdis l’actitud positiva.
  • Compleix amb els permisos municipals Si vols evitar contratemps innecessaris, és important tramitar l’obtenció d’una llicència d’obres. En molts casos, se’n podrà ocupar l’arquitecte o interiorista que contractis per redactar el projecte i dirigir les obres. La llicència d’obres és necessària perquè l’obra compti amb totes les garanties legals, evitant d’aquesta manera possibles denuncies per sorolls o desenrunament, que poden provocar la paralització de les obres i també multes econòmiques.

Fer reformes i no morir en l’intent és possible. Per aconseguir-ho cal que et prenguis el temps que sigui necessari abans de començar les obres, que identifiquis les teves necessitats i estudiïs quants diners podràs dedicar a la reforma. A partir d’aquí, convé triar molt bé els professionals que t’acompanyaran durant tot el procés, signar-hi contractes amb el detall de les feines i els pressupostos, i obtenir els permisos municipals que corresponguin. Però sobretot, convé que mantinguis una actitud positiva per mantenir a ratlla el famós estrès que s’apodera de tot aquell que decideix reformar casa seva.

Text escrit per eduardconti.com